Sanatatea tubului digestiv este pentru toti o problema de mare actualitate, fiind bine cunoscut faptul ca in zilele noastre alimentele pot avea cele mai diverse componente si origini, nu toate favorabile unei digestii ca la carte. Astfel, o dieta echilibrata poate fi considerata factorul cheie pentru un tranzit intestinal optim, o senzatie de satietate neinsotita de balonari sau alte manifestari gastrice neplacute si chiar o greutate corporala ideala.
Cum stim daca sistemul nostru digestiv este intr-adevar sanatos
Desi la momentul actual lipsa oricaror simptome suparatoare este un indicator relativ veridic a sanatatii tractului nostru digestiv, un diagnostic de certitudine poate fi formulat doar in urma unui set de analize realizat de un medic specialist. Totusi, desi aceasta metoda este cea recomandata, ea poate fi deopotriva costisitoare si nu la indemana oricui.
Astfel, indicatoarele de zi cu zi sanatatii digestiei noastre sunt insasi obiceiurile alimentare pe care le favorizam in permanenta: asigurarea unui aport caloric optim regimului nostru de viata, acordarea unui timp minim pentru a manca intr-un mediu ambiant placut, de preferat departe de stres, o masticatie corecta precum si evitarea anumitor alimente care sunt clar cunoscute ca fiind daunatoare, sunt doar cateva dintre recomandarile specialistilor.
Ce ii face rau
Desi oamenii au convingerea ca respectarea regulilor de baza in ceea ce priveste hranirea este suficienta, lucrul care face cu adevarat diferenta este renuntarea la obiceiurile daunatoare, acestea fiind responsabile tocmai de intarzierea efectelor benefice si de renuntarea pe parcurs la un regim de viata sanatos datorita lipsei aparitiei suficient de rapide a rezultatelor.
Astfel, putem afirma cu siguranta ca sanatatea tubului digestiv este afectata de factori precum sedentarismul, fumatul si consumul excesiv de alcool sunt dusmanii principali ai unui stil de viata echilibrat, efectele combinate ale celor trei fiind greu reversibile chiar si in conditiile unei alimentatii corecte deoarece, confruntantandu-se cu o cantitate mare de noxe, organismul va folosi toate resursele pentru a contracara toxinele in loc sa disperseze in mod optim nutrientii in corp.
Ce putem face pentru a vedea rezultate
Cu toate ca anumite dezechilibre la nivelul sistemului digestiv nu sunt un fenomen rar, ele sunt totusi neplacute si ne pot afecta chiar in momentele cele mai inoportune. Asadar, pentru a fi mereu pregatiti putem incorpora cateva sfaturi in rutina noastra de zi cu zi.
De departe, cel mai important indemn este asocierea corecta a alimentelor, pastrand o proportie optima intre cantitatea de proteine, glucide si lipide ingerate, precum si adaugarea unei cantitati suficiente de fibre, vitamine si minerale, esentiale pentru buna functionare a tractului digestiv. Mai mult, cunoasterea provenientei mancarii este esentiala, fiind intotdeauna de preferat sursele cunoscute, organice si locale celor din import si, nu in ultimul rand, atentia la nevoile propriului organism ne poate ghida cel mai bine catre alimentele necesare unei diete echilibrate.