Treptat, treptat, a apărut noţiunea de City Break, pe măsură ce transportul aerian a evoluat şi au scăzut preţurile, pe măsură ce oferta la cazare a scăzut şi ea costurile, s-a diversificat, iar programul de lucru s-a redus şi el.
În acest fel a devenit clar accesibilă o vacanţă scurtă, de 2-3 zile, mult mai des decât cea tradiţională, de vară sau de iarnă.
În câteva ore ajungi cu avionul în orice colţ de Europă, astfel că de vineri seara şi până luni dimineaţa, uneori şi mai mult, se pot petrece zile minunate acolo unde imaginaţia fiecăruia îl îndeamnă să călătorească.
Pe de altă parte şi oraşele, regiunile, au început să valorifice oportunităţile de turism nu doar prin metode convenţionale ci şi inovând. A apărut astfel turismul cultural şi cu mobilitatea tot mai crescută oricând e posibil să ai acces la un concert deosebit la Londra sau la o operă pe scena La Scala din Milano. Oricând e posibil să petreci un City Break în Berlin şi să faci rezervarea unui bilet la un teatru care joacă şi cu subtitrare în limba engleză.
Festivalurile de teatru, de film, de dans, de operă asigură diversificarea paletei de spectatori, deschizând graniţele. Un festival de jazz la Montreux şi atunci un City Break elveţian asigură cadrul ideal pentru relaxare şi hrană a sufletului.
Circuitul de Formula 1, “marele circ” cum i se mai spune, pentru că se mută cu totul dintr-un loc în altul, antrenează şi o parte din public să-l însoţească. Polarizează interesul şi oamenii îşi planifică un City Break pentru a urmări o cursă şi, suplimentar, să se bucure de ceea ce vede în locul respectiv.
Autorităţile locale inventează o seamă de manifestări care atrag turişti de pretutindeni. Precum bătaia cu tomate din Valencia sau carnavalul veneţian.
Zona comercială are şi ea mobilitate şi apar târgurile de Crăciun, prilej de a planifica un City Break la Viena, de exemplu.
Pe timpul verii nu mai este un capriciu să alegi o insulă grecească pentru un week-end de plajă şi o baie în Mediterana, pentru o cină romantică savurând delicatese.